More than 43th years in the business

De grote Suriname tentoonstelling

Patrick Tevreden teve-music.com

Aanleiding
De geschiedenis van Suriname krijgt in Nederland weinig aandacht, ook niet in het onderwijs, terwijl de beide landen een eeuwenlange geschiedenis delen. Daaruit ontstond de ambitie om het land, de bewoners en haar geschiedenis met alle mooie én minder mooie aspecten, te laten zien aan een breed publiek. Bovendien is Suriname volgend jaar 45 jaar zelfstandig. Belangstelling, die het land verdient. Door een tentoonstelling die, net als het land zelf, veelzijdig en kleurrijk is en die verbindt, verrijkt en verrast.

Onverwachte en persoonlijke invalshoeken
Vanuit verrassende perspectieven verbeeldt de tentoonstelling talloze aspecten van Suriname. Met eyeopeners over de oorspronkelijke bewoners, de plantagecultuur, de slavernij en contractarbeiders, het veelkleurige culturele leven, de monumentale binnenstad van Paramaribo tot de Surinamerivier en de rijke flora en fauna van het land. Bekende historische momenten worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. De bewoners laten letterlijk hun stem horen, in interviews en audiovisuals.

Samenwerking
De tentoonstellingsmakers van De Nieuwe Kerk werken niet alleen nauw samen met een veelheid aan musea, archieven, verzamelaars en kunstenaars in Suriname en Nederland. Er zijn tal van prominenten die zich inzetten als ambassadeur van deze tentoonstelling. Van schrijvers, historici en artiesten tot tv-persoonlijkheden, algemeen geïnteresseerden en betrokken jongeren. Met organisaties als Kwaku Summer Festival, Stichting Julius Leeft! , Topnotch, en Stichting Johan Ferrier Fonds en vele anderen, er worden gezamenlijke activiteiten opgezet. Mijn muziek werd als voorbeeld gebruikt voor cultuur en muziek. Ik was te bewonderen maar ook mijn band Sukru Sani. Ik vond het een eer om daar te zijn. De voorstelling was oorspronkelijk vanaf 5 oktober 2019 tot 2 februari, wegens succes werd het verlengd tot 1 maart 2020. In totaal hebben ruim 183.000 mensen deze voorstelling bezocht. Dit betekent dat het een van de drukst bezochte exposities ooit is in de Nieuwe Kerk.

Patrick Tevreden teve-music.com